Berlín: La Topografia del Terror (seu de la Gestapo)

Al carrer Niederkirchnerstraße, en ple centre de Berlín, està en peus uns metres del que fou el Mur de Berlín i també un museu on hi havia la seu central de la temuda Gestapo.
Imatge destacada

| 14/12/2009 | Darrera actualització:


Índex de continguts

Al carrer Niederkirchnerstraße, en ple centre de Berlín, s’ha mantingut en peus uns metres del que fou el Mur de Berlín. Aquest és un carrer amb molta història, perquè allà durant l’època nazista, s’ubicaven algunes de les seus principals dels aparells repressors del règim dictatorial entre els quals la Gestapo i les SS.

1988, Mur de Berlín al carrer Niederkirchnerstraße (Foto: Roland Arhelger, WikiMedia)
1988, Mur de Berlín al carrer Niederkirchnerstraße (Foto: Roland Arhelger, WikiMedia)
2009, Mur de Berlín al carrer Niederkirchnerstraße i la Topografia del Terror a la dreta (Foto: Elliot Fernandez)
2009, Mur de Berlín al carrer Niederkirchnerstraße i la Topografia del Terror a la dreta (Foto: Elliot Fernandez)

Des de fa alguns anys en aquest carrer es troba la seu del centre expositiu que rep el nom de “Topografia del Terror“, just on abans de la segona guerra mundial hi havia la seu central de la Gestapo. Entre 1933 i 1945, en aquest espai hi havia la central de la Gestapo (policia secreta de l’estat), la “presó central” de la Gestapo, i a partir de 1939, l’Oficina Central de Seguretat del Reich i també la seu dels Caps Suprems de les SS i el Servei de Seguretat dels Caps Suprems de les SS.

Precisament per preservar la memòria del que va passar durant l’Alemanya nazi pel que fa a la repressió i el terror, aquest espai expositiu presenta una àmplia mostra sobre el programa nacionalsocialista d’extermini i persecució contra la població jueva, les minories ètniques i tota la població que intentà oposar-s’hi al règim de terror.

Nota: Les dues fotografies corresponen al mateix carrer però des de perspectives diferents.


Tots els articles del curs: Espai

Berlín: La Topografia del Terror (seu de la Gestapo)Checkpoint Charlie de BerlínPostdamer Platz de Berlín

Bibliografia recomanada:


Idiomes disponibles: