Història d’Alemanya

Alemanya, oficialment República Federal d'Alemanya, és un estat de l'Europa central que forma part de la Unió Europea. Limita al nord amb el mar del Nord, Dinamarca i el mar Bàltic; a l'est amb Polònia i Txèquia; al sud amb Àustria i Suïssa i a l'oest amb França, Luxemburg, Bèlgica i els Països Baixos.
Image

| 02/10/2021 | Darrera actualització:


Alemanya, oficialment República Federal d’Alemanya, és un estat de l’Europa central que forma part de la Unió Europea. Limita al nord amb el mar del Nord, Dinamarca i el mar Bàltic; a l’est amb Polònia i Txèquia; al sud amb Àustria i Suïssa i a l’oest amb França, Luxemburg, Bèlgica i els Països Baixos.

La història d’Alemanya com a estat-nació modern no comença fins al 1871 amb la creació de l’Imperi Alemany (II Reich). Anteriorment els territoris alemanys estaven dividits en una multitud d’estats sobirans d’origen medieval units sota el Sacre Imperi Romanogermànic.

Després de la derrota alemanya ala Primera Guerra Mundial i la dissolució de l’Imperi, la Revolució de Novembre de 1918 donà pas a la proclamació del règim democràtic de la República de Weimar. Les agitacions polítiques, socials i econòmiques del període d’entreguerres van afavorir l’ascens dels feixismes a Europa i a Alemanya l’arribada al poder d’Adolf Hitler el 1933 comportà la creació del règim dictatorial del Tercer Reich.

El règim nazi, vençut a la Segona Guerra Mundial, obrí una nova etapa política per una Alemanya sota el control de les 4 potències aliades guanyadores de la guerra: Unió Soviètica, Estats Units d’Amèrica, Gran Bretanya i França. Es decidí dividir el país en 4 àrees d’influència, però finalment el país quedà dividit en dos països en el marc de la Guerra Freda:

La República Federal d’Alemanya després de la reunificació de 1990. La divisió administrativa territorial actual

Alemanya durant la Guerra Freda. La divisió dels dos estats

La República Federal Alemanya (1949-1990)

La República Democràtica Alemanya (1949-1990)

Ciutats destacades

Ciutat ↓
Berlin
Bonn
Munich
Potsdam


Idiomes disponibles: