Història del Món Actual

La Història del Món Actual és aquella que comprèn el període inclòs en la Guerra Freda: el 1945 amb la fi de la Segona Guerra Mundial i el 1991 amb la caiguda de la Unió Soviètica.
Imatge destacada

| 19/01/2019 | Darrera actualització:La Segona Guerra Mundial va tenir importants conseqüències en el món. Les aliances geopolítiques es van redibuixar i s’establí, per moltes dècades, una divisió per blocs on els dos aliats vencedors de la guerra (Estats Units i Unió Soviètica) van quedar enfrontats. Els Estats Units i Unió Soviètica representaven dos mons totalment diferents. Els nord-americans, representants de l’economia lliure de mercat encapçalaven el bloc de l’OTAN, on hi havia els principals països europeus. La Unió Soviètica, representava el sistema comunista i aplegava dins el Pacte de Varsòvia els països que havien quedat sota la seva òrbita de control, o sigui, l’Europa de l’Est. Aquesta divisió en dos blocs, iniciada l’any 1947 va durar fins al 1991 i establia les bases d’una etapa històrica que s’ha vingut a anomenar com “la guerra freda”, un enfrontament tàctic entre l’URSS i els Estats Units, amb els seus respectius aliats. Era un enfrontament no declarat, sense ofensives militars, basat en la mútua amenaça (incloent-hi el desenvolupament de bombes atòmiques) i en l’intent per expandir les àrees d’influència respectives. En aquest curs d’Història de la Guerra Freda proposem una mirada atenta al desenvolupament polític i econòmic dels països del bàndol occidental (aliats dels Estats Units d’Amèrica) des del final de la Segona Guerra Mundial a inicis dels anys 90 del segle XX.

Articles del curs: Història del Món Actual

Les Conferències de Pau de la Segona Guerra MundialCronologia del Món ActualLa construcció ideològica, econòmica i militar de la Guerra FredaEls enemics interiors durant la Guerra FredaEl naixement de la República ItalianaLa Constitució italiana i les eleccions de 1948[Vídeo] Entrevista a Josep FontanaSom un poble[Vídeo] Berlín després de la fi de la Segona Guerra Mundial[Llibre] Por el bien del Imperio20 anys del col·lapse de la Unió SovièticaLa Revolució de Vellut de 1989Checkpoint Charlie de BerlínPostdamer Platz de BerlínLa Porta de Brandenburg de Berlín

Idiomes disponibles: