Història d'Espanya al segle XIX

La història d'Espanya del segle XIX comença amb els ressons revolucionaris que arriben des de França i la invasió de les tropes napoleòniques del país. És el segle del naixement de l'Estat Liberal i les lluites entre liberals progressistes i conservadors.
Imatge destacada

| 15/02/2018 | Darrera actualització:La història d'Espanya al segle XIX començava seguint el camí marcat pels monarques de la dinastia borbònica: Felip V, Ferran VI, Carles III i Carles IV. Espanya es mantenia dins els vells esquemes de l'Antic Règim i el govern absolutista. Però tot va començar a trontollar quan va esclatar, al país veí, la Revolució francesa que va arruïnar tots els plans de Carles IV. La invasió de les tropes de Napoleó al país i la proclamació d'un nou rei, Josep I Bonaparte, que no comptava amb el suport d'una part de les elits i les classes populars, portà el país a la Guerra de la Independència. L'Antic Règim es resistia a desaparèixer però la primera revolució liberal a Espanya l'escombrava almenys durant uns anys del país. Amb la Restauració de l'absolutisme per part del rei Ferran VII al 1814 les esperances dels liberals de modernitzar el país es veien truncades.

Articles del curs: Història Espanya (segle XIX)

La Il·lustració espanyola del segle XVIIILa Guerra del Francès (1808–1814)L'Estat liberal: la Unió Liberal de Leopoldo O'DonnellLa crisi final del regnat d'Isabel II. L'oposició políticaEl Sexenni Democràtic (1868-1874)La Primera República espanyola (1873-1874)La Restauració espanyola i les eleccions: "el torn polític"Mapa: Distribució urbana de la població espanyola al segle XIX

Idiomes disponibles: