Manuscrit inèdit del diari del Compromís de Casp

La Universitat de València ha trobat un manuscrit inèdit amb el diari original del Compromís de Casp (1412). Un probable error de datació del catàleg de 1913 de la Biblioteca de la Universitat de València havia impedit de consultar fins ara el diari original del compromís de Casp (1412).
Imatge destacada

| 17/10/2010 | Darrera actualització:


Índex de continguts

Fa uns dies coneixíem, a través de Vilaweb, la notícia del descobriment d’un manuscrit inèdit amb el diari original del Compromís de Casp (1412) trobat a la Universitat de València. Segons la notícia “un probable error de datació del catàleg de 1913 de la Biblioteca de la Universitat de València havia impedit de consultar fins ara el diari original del compromís de Casp (1412)”.

Imatge que reprodueix una sessió del Compromís de Casp
Imatge que reprodueix una sessió del Compromís de Casp

Reprodueixo la nota de premsa de la Universitat de València:

Es descobrix el diari original del Compromís de Casp (1412) en un manuscrit de la Universitat de València
Es tracta del diari original de les deliberacions del Compromís de Casp (1412), que reflecteixen les negociacions que van permetre arribar a el consens polític del diferents territoris de la Corona en la delicada situació successòria, que culminaria en l’elecció de Fernando I de Antequera El document probablement havia passat distret als investigadors per un error de datació del catàleg de 1913, que datava aquest manuscrit en el segle XVI.
El professor Francisco M. Gimeno Blay, Catedràtic de Paleografía i Diplomàtica de la Universitat de València, qui prepara l’edició del diari del Compromís, ha descobert que el manuscrit de la Universitat es va escriure el mateix any del Compromís. Fins a la data només es tenia constància de tres còpies d’aquest document (conservades en l’Arxiu de la Corona d’Aragó i de la Catedral de Sogorb, respectivament). Aquest descobriment sens dubte llançarà nova llum a aquest intricat període de la història.
Sobre l’estat de conservació del document destaca la seua pèrdua de funcionalitat a causa del deterioro de l’enquadernació (de la qual ha desaparegut bona part de la costura quedant els cuadernillos totalment solts i separats de la coberta), i també a causa de les abundants aurèoles d’humitat que s’estenen de principi a fi del cos del llibre i que han provocat una falta de consistència i fins i tot pèrdua del suport en algunes zones del document, amb major incidència en les primeres fulles.
El Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València procedirà a la seua restauració, l’objectiu primordial de la qual es basarà en la intervenció precisa per a l’estabilització i consolidació del suport i enquadernació, que retorne la funcionalitat pèrdua i garantisca la preservació integral dels valors documentals.


Tots els articles del curs: Esdeveniments

Som un poble[Vídeo] Berlín després de la fi de la Segona Guerra MundialEl setge de Leningrad (1941-1944)20 anys del col·lapse de la Unió SovièticaL'incendi que va destruir la República de Weimar

Bibliografia recomanada:

No hi ha informació disponible per a aquesta pàgina.


Idiomes disponibles: