Història del Món Actual

La Història del Món Actual és aquella que comprèn el període inclòs en la Guerra Freda: el 1945 amb la fi de la Segona Guerra Mundial i el 1991 amb la caiguda de la Unió Soviètica.
Imatge destacada

| 19/01/2019 | Darrera actualització:


La Segona Guerra Mundial va tenir importants conseqüències en el món. Les aliances geopolítiques es van redibuixar i s’establí, per moltes dècades, una divisió per blocs on els dos aliats vencedors de la guerra (Estats Units i Unió Soviètica) van quedar enfrontats. Els Estats Units i Unió Soviètica representaven dos mons totalment diferents. Els nord-americans, representants de l’economia lliure de mercat encapçalaven el bloc de l’OTAN, on hi havia els principals països europeus. La Unió Soviètica, representava el sistema comunista i aplegava dins el Pacte de Varsòvia els països que havien quedat sota la seva òrbita de control, o sigui, l’Europa de l’Est. Aquesta divisió en dos blocs, iniciada l’any 1947 va durar fins al 1991 i establia les bases d’una etapa històrica que s’ha vingut a anomenar com “la guerra freda”, un enfrontament tàctic entre l’URSS i els Estats Units, amb els seus respectius aliats. Era un enfrontament no declarat, sense ofensives militars, basat en la mútua amenaça (incloent-hi el desenvolupament de bombes atòmiques) i en l’intent per expandir les àrees d’influència respectives. En aquest curs d’Història de la Guerra Freda proposem una mirada atenta al desenvolupament polític i econòmic dels països del bàndol occidental (aliats dels Estats Units d’Amèrica) des del final de la Segona Guerra Mundial a inicis dels anys 90 del segle XX.

Articles del curs: Història del Món Actual

Imatge destacada
Les Conferències de Pau de la Segona Guerra Mundial

Les Conferències de Pau van ser organitzades pels països aliats a partir de 1941 per discutir sobre l'organització del món després de la Segona Guerra Mundial.

Imatge destacada
Cronologia del Món Actual

La Història del Món Actual es correspon amb el període més recent de la història de la humanitat.

Imatge destacada
La construcció ideològica, econòmica i militar de la Guerra Freda

Acabada la Segona Guerra Mundial els Estats Units d'Amèrica van construir la teoria segons la qual el món estava dividit en dos blocs antagònics.

Imatge destacada
Els enemics interiors durant la Guerra Freda

Durant tota la Guerra Freda, els dos blocs antagònics havien d'assegurar-se la seva hegemonia. Els dissidents d'ambdós bàndols es convertien en els enemics interiors.

Imatge destacada
El naixement de la República Italiana

La República Italiana neix al juny de 1946, després de la celebració d’un referèndum institucional els dies 2 i 3 de juny del mateix any.

Imatge destacada
La Constitució italiana i les eleccions de 1948

Les eleccions legislatives de 1948 van ser molt importants per una Itàlia dividida en dos blocs: la Democràcia Cristiana i el Partit Comunista.

Imatge destacada
[Vídeo] Entrevista a Josep Fontana

Josep Fontana i Lázaro (Barcelona, 20 de novembre de 1931 - Barcelona, 28 d'agost de 2018) fou un historiador català i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.

Imatge destacada
Som un poble

El 3 d'octubre de 1990 la RFA absorbia formalment la RDA. Alemanya tornava a estar unida en un sol país.

Imatge destacada
[Vídeo] Berlín després de la fi de la Segona Guerra Mundial

Una productora alemanya ha restaurat unes velles imatges gravades dos mesos després de la fi de la Segona Guerra Mundial a Berlín.

Imatge destacada
[Llibre] Por el bien del Imperio

Ressenya del llibre de de Josep Fontana sobre el període de la guerra freda, titulat Por el bien del Imperio.

Imatge destacada
20 anys del col·lapse de la Unió Soviètica

Entre els dies 19 i 21 d'agost de 1991 Mikhaïl Gorbatxov fou retingut il·legalment a la seva casa de camp al Mar Negre, mentre que a Moscou els tancs sortien al carrer. Al darrera hi havien vuit alts càrrecs comunistes, inclòs el cap de la KGB.

Imatge destacada
Revolució de Vellut de 1989

El 17 de novembre de 1989 milers d'estudiants van organitzar una manifestació a Praga. Era l'unici de la Revolució de Vellut.

Imatge destacada
Checkpoint Charlie de Berlín

El Checkpoint Charlie va ser el més famós dels passos fronterers del Mur de Berlín entre 1945 i 1990.

Imatge destacada
Postdamer Platz de Berlín

Potsdamer Platz és un dels llocs més destacats de la ciutat de Berlín i també amb més història

Imatge destacada
La Porta de Brandenburg de Berlín

Construïda per Carl Gotthard Langhans entre els anys 1788 i 1791, al segle XX la Porta de Branderburg va ser la imatge símbol de la divisió de la ciutat en dos.


Idiomes disponibles: