La Història Contemporània d'Europa comprèn un període màximes tensions socials, polítiques i econòmiques. El trencament amb l'Antic Règim i l'expansió del capitalisme i l'imperialisme marquen el segle XIX. Les tragèdies provocades per les dues guerres mundials són les protagonistes de la història del segle XX.
18/07/2020
| 15/02/2018 | Darrera actualització:La crisi de l'Antic Règim provocà la transformació de les estructures polítiques, econòmiques i socials. Les revolucions liberals es van estendre pels principals països del continent.
L'Era napoleònica comprèn un període de 15 anys, en els quals Napoleó Bonaparte estengué el seu Imperi per tota Europa.
El congrés de Viena va ser la conferència de les majors potències d'Europa presidit per Von Metternich i que es reuní a Viena entre l'1 d'octubre de 1814 i el 9 de juny de 1815, amb la missió de restablir l'ordre europeu.
Al segle XIX es produeixen canvis socials, econòmics i polítics molt profunds que marquen l'inici de la modernitat a Europa i a les seves possessions colonials.
El liberalisme i el nacionalisme van ser les dues ideologies que van marcar les transformacions socials, polítiques, econòmiques i culturals al llarg del segle XIX.
Europa va viure diversos cicles revolucionaris durant la primera meitat del segle XIX, entre els més importants al 1820, al 1830 i al 1848.
El capitalisme industrial és una nova fase del sistema econòmic capitalista, que es desenvolupa al llarg del segle XIX.
El nou sistema d'equilibri de poder entre les diferents potències europees va ser ideat pel canceller alemany Otto von Bismarck.
L'imperialisme va ser un fenomen principalment europeu protagonitzat per Gran Bretanya, França, Bèlgica, Països Baixos, Alemanya, Rússia i Itàlia però també van tenir un paper destacat els Estats Units d'Amèrica i Japó.
La Primera Guerra mundial va ser el primer conflicte armat d'abast mundial i va tenir lloc principalment a Europa i al Pròxim Orient entre els anys de 1914 a 1918.
D'entre les conseqüències més importants de la Primera Guerra Mundial la més tràgica va ser la mort de 12 milions de persones, a més de ser la primera guerra on es va bombardejar la població civil.
La nova configuració del món després de la Primera guerra Mundial va ser decidida per les potències aliades. Acabada la guerra van produir-se diversos esdeveniments que van tenir gran rellevància per l'Europa d'entreguerres.
La primera guerra mundial va obrir un període històric nou a Europa: el de les revolucions comunistes i social-democràtiques. La resposta revolucionària a la guerra va tenir com a principal focus Rússia i Alemanya el 1917 i el 1918.
Els vint anys que separen les dues guerres mundials (1918-1939) van ser una de les èpoques més inestables, políticament i econòmica, pel continent europeu.
El feixisme va ser una ideologia de caràcter nacionalista i dictatorial, nascuda a Itàlia després de la Primera Guerra Mundial. Arriba al poder amb la marxa sobre Roma de 1922.
Les estructures de poder després de la Primera Guerra Mundial canvien en el sistema imperial europeu amb possessions al Pròxim Orient, l'Índia i les possessions del Japó a la Xina.
La mort de Lenin a la Unió Soviètica l'any 1924 i l'ascens al poder de Hitler a Alemanya el 1933 obriren una nova etapa dominada pels règims polítics totalitaris.
L'ascens al poder d'Adolf Hitler a Alemanya el 1933 va obrir una nova etapa dominada a Europa pels règims polítics totalitaris.
L'arribada al poder d'Adolf Hitler a Alemanya i la fi de l'època de bonança econòmica de la dècada de 1920, obrí la porta a qüestionar la pau de Versalles.
Ressenya del llibre Capitalisme i democràcia 1756-1848. Com va començar aquest engany, de Josep Fontana
Entre els mesos de setembre de 1941 i gener de 1944 la ciutat soviètica de Leningrad (actual Sant Petersburg) va patir el conegut com a Setge de Leningrad, protagonitzat per les tropes alemanyes. La història és força coneguda per tothom. Ara es poden veure unes espectaculars imatges a Internet que superposen les imatges històriques d’aquell […]
L'escalada de tensions prèvies a 1939 i el fracàs de la política d'apaivagament de França i Gran Bretanya envers les hostilitats de Hitler van desencadenar en el conflicte bèl·lic més gran de la història.
Al carrer Niederkirchnerstraße, en ple centre de Berlín, està en peus uns metres del que fou el Mur de Berlín i també un museu on hi havia la seu central de la temuda Gestapo.
La població urbana a Europa va créixer de forma considerable al llarg del segle XIX en la mesura que avançada la Revolució Industrial.
El 27 de febrer de 1933 cremava el Parlament Alemany. Adolf Hitler culpabilitzà els comunistes i això obrí el camí al partit nacionalsocialista per apropiar-se del poder absolut.