Història de l’Edat Antiga a Europa i el Pròxim Orient

L'Edat Antiga és el període de la història entre el naixement de l'escriptura i la caiguda de l'Imperi romà el 476. Comprèn un període molt extens en el temps i també en l'extensió territorial: la Mesopotàmia, Egipte, el món clàssic i hel·lenístic grec per acabar a l'immens Imperi romà.
Image
Elliot Fernández

Elliot Fernández

És llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009) i Màster en Història del Món per la Universitat Pompeu Fabra (2011).

01/03/2018 | Darrera actualització:

Comment Sense comentaris

Book Bibliografia recomanada


El període històric conegut com a Edat Antiga és l’etapa compresa entre el naixement de l’escriptura i la caiguda de l’Imperi romà el 476. És el primer període pròpiament històric. Comprèn un període molt extens en el temps i també en l’extensió territorial, perquè parteix de les zones de la Mesopotàmia, Egipte, el món clàssic i hel·lenístic grec per acabar a l’immens Imperi romà. Es pot caracteritzar com l’època del naixement de les ciutats, l’especialització social, del naixement de la majoria de ciències i arts actuals i d’una enorme expansió demogràfica que va portar a crear grans imperis. Cal no oblidar que en les mateixes dates un poble pot viure encara en la prehistòria (o protohistòria) i un altre haver-ne evolucionat molt. El règim polític més abundant hi és la monarquia. Sorgeix el comerç com a tal, amb l’aparició de la moneda i de les grans rutes d'intercanvi.

Articles del curs: Història Antiga a Europa i Pròxim Orient

0101-mesoporamia-egipte-i-milenni
Mesopotàmia i Egipte al IV i III mil·lenni

La història de Mesopotàmia està documentada des del 10000 aC al 637 dC (conquesta musulmana). El període més important és, però, el que va del 3100 al 538 aC, durant el qual fou bressol de tres civilitzacions: sumèria, babilònica i assíria.

0102-mesoporamia-egipte-ii-milenni
L'Antic Orient Pròxim al II Mil·lenni

El mil·lenni II aC al Pròxim Orient, comprèn de l’edat del Bronze mitjana a la de Bronze Final. La primera meitat del mil·lenni està dominada pel Regne Mitjà d'Egipte i per Babilònia. L’alfabet es desenvolupa. Al centre del mil·lenni, sorgeix un nou ordre amb la dominació grega minoica del mar Egeu i l’ascens de l’Imperi hitita. El final del mil·lenni va veure l'esfondrament de l'edat del bronze i la transició cap a l'edat del ferro.

0103-mesoporamia-egipte-i-milenni
L'Antic Orient Pròxim al I Mil·lenni

El Primer Mil·lenni abans de Crist engloba l'edat del Ferro a l'Antic Món i veu la transició des de l’Antic Orient Pròxim a l'antiguitat clàssica.

0104-grecia-arcaica
L'Antiga Grècia a l'Època Arcaica

L'època arcaica és una periodització de la història de l'antiga Grècia amb la qual es distingeix l'etapa on l'Hèl·lade va sortir de l'edat fosca i es van conformar els trets de la civilització grega plenament cristal·litzada en la posterior època clàssica.

Bibliografia recomanada


Idiomes disponibles: