Història d'Espanya al segle XIX

La història d'Espanya del segle XIX comença amb els ressons revolucionaris que arriben des de França i la invasió de les tropes napoleòniques del país. És el segle del naixement de l'Estat Liberal i les lluites entre liberals progressistes i conservadors.
Imatge destacada
Elliot Fernández

Elliot Fernández

És llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009) i Màster en Història del Món per la Universitat Pompeu Fabra (2011).

15/02/2018 | Darrera actualització:

Comment Sense comentaris

Book Bibliografia recomanada


La història d'Espanya al segle XIX començava seguint el camí marcat pels monarques de la dinastia borbònica: Felip V, Ferran VI, Carles III i Carles IV. Espanya es mantenia dins els vells esquemes de l'Antic Règim i el govern absolutista. Però tot va començar a trontollar quan va esclatar, al país veí, la Revolució francesa que va arruïnar tots els plans de Carles IV. La invasió de les tropes de Napoleó al país i la proclamació d'un nou rei, Josep I Bonaparte, que no comptava amb el suport d'una part de les elits i les classes populars, portà el país a la Guerra de la Independència. L'Antic Règim es resistia a desaparèixer però la primera revolució liberal a Espanya l'escombrava almenys durant uns anys del país. Amb la Restauració de l'absolutisme per part del rei Ferran VII al 1814 les esperances dels liberals de modernitzar el país es veien truncades.

Articles del curs: Història Espanya (segle XIX)

Imatge destacada
La Il·lustració espanyola del segle XVIII

La Il·lustració va ser un moviment intel·lectual que intentà reformar i modernitzar la societat europea del segle XVIII i entre els seus principals objectius va ser promoure l'emancipació de l'home en tots els camps.

Imatge destacada
La Guerra del Francès (1808–1814)

El Primer Imperi Francès de Napoleó Bonaparte tenia com a objectiu convertir Espanya en un regne satèl·lit. Però l'ocupació napoleònica desencadenà la Guerra de la Independència dita també Guerra del Francès, entre el 1808 i el 1814.

Imatge destacada
L'Estat liberal: la Unió Liberal de Leopoldo O'Donnell

La història d'Espanya al segle XIX es desenvolupa enmig de les intenses lluites entre els liberals i els absolutistes per mantenir-se en el poder.

Imatge destacada
La crisi final del regnat d'Isabel II. L'oposició política

La Revolució de 1868 fou una sublevació militar que suposà el destronament i exili de la reina Isabel II i l'inici del període anomenat Sexenni Democràtic.

Imatge destacada
El Sexenni Democràtic (1868-1874)

La Revolució Gloriosa de 1868 significà la instauració d'un règim constitucional parlamentari i la democratització del sistema polític espanyol.

Imatge destacada
La Primera República espanyola (1873-1874)

La Primera República Espanyola va ser una etapa molt efímera en la història del segle XIX. Va arribar després de l'abdicació del rei Amadeu I de Savoia el 1873 i acabà el 29 de desembre de 1874.

joaquim-albareda
La Restauració borbònica i la corrupció política

La Restauració era un sistema dissenyat des de dalt per assegurar la permanència i estabilitat en el poder dels grups dominants.

Imatge destacada
Mapa: Distribució urbana de la població espanyola al segle XIX

El segle XIX la població a Espanya va augmentar, gràcies a la baixada de la mortalitat que va provocar inicialment una transició demogràfica, amb forts increments de la població, passant en els seus moments finals a una estabilitat demogràfica gràcies a la baixada de la natalitat.

Bibliografia recomanada

Error.


Idiomes disponibles: