Cronologia del Món Actual

La Història del Món Actual es correspon amb el període més recent de la història de la humanitat.
Imatge destacada

| 08/12/2019 | Darrera actualització:


La cronologia del Món Actual compren el període històric més proper als nostres temps. S’inicia amb la fi de la Segona Guerra Mundial l’any 1945 i arriba fins a l’actualitat. Els historiadors que han treballat aquest període s’han centrat en l’estudi dels esdeveniments dels anys de la Guerra Freda.

El món bipolar de la Guerra Freda

El nou sistema de relacions internacionals sorgit de la Segona Guerra Mundial estava basat en un món bipolar. Els Estats Units d’Amèrica i la Unió Soviètica eren les dues potències. Cada una d’elles va formar el seu propi sistema d’aliances per assegurar l’hegemonia dins dels respectius blocs.

El bloc capitalista occidental estava encapçalat pels Estats Units. Les institucions principals eren l’OTAN (aliança militar) i les institucions de caràcter econòmic com l’FMI i el Banc Mundial.

Per l’altra banda, el bloc soviètic o comunista estava liderat per la Unió Soviètica. Els soviètics van establir les seves pròpies institucions, com el Pacte de Varsòvia en l’àmbit militar o el COMECON en l’econòmic.

Tot el període va estar marcat per les incerteses i la por a un nou conflicte d’abast mundial. L’escala militar i l’amenaça permanent d’una guerra nuclear van ser presents durant tot aquest temps.

Si bé mai es va produir la tan temuda Tercera Guerra Mundial, les dues potències van tenir conflictes militars oberts en diversos punts del planeta. La descolonització i els moviments independentistes van ser la vàlvula d’escapament de les dues superpotències per intervenir de forma directa o indirecta sense haver de declarar-se obertament la guerra.

El període de la Guerra Freda va acabar quan la Unió Soviètica va col·lapsar per la seva feblesa econòmica durant els anys 70 i 80 del segle XX. L’URSS va ser incapaç de mantenir les grans despeses econòmiques en l’àmbit militar i això va fer debilitar la seva potència armamentística. Sense els diners per mantenir la cursa armamentística, l’URSS va desaparèixer. Això va passar el 1991.

La cronologia del Món Actual: esdeveniments principals

La cronologia del Món Actual que presentem a continuació assenyala els esdeveniments més destacats d’aquest període.

The result can't be displayed.