Checkpoint Charlie de Berlín

El Checkpoint Charlie va ser el més famós dels passos fronterers del Mur de Berlín entre 1945 i 1990.
Imatge destacada

| 14/12/2009 | Darrera actualització:


Índex de continguts

El Checkpoint Charlie va ser el més famós dels passos fronterers del Mur de Berlín entre 1945 i 1990. Es trobava a la Friedrichstraße i obria el pas a la zona de control nord-americà amb la soviètica – on actualment s’uneixen els barris de Mitte i Kreuzberg. Només es permetia el seu ús a empleats militars i d’ambaixades dels aliats, estrangers, treballadors de la delegació permanent de la RFA i funcionaris de la RDA.

La denominació Charlie procedeix de l’alfabet fonètic de l’OTAN, i és la seva tercera lletra. Checkpoint Alpha era el pas d’autopista a Helmstedt, Checkpoint Bravo el pas d’autopista a Dreilinden. El Checkpoint Charlie va ser escenari de fugides espectaculars de Berlín Est, algunes especialment tràgiques com la mort de Peter Fechter, dessagnat en 1962 davant els ulls dels qui habitaven Berlín Oest. (Font: wikipedia)

Actualment d’aquest vell punt “fronterer” només queda el record de la caseta de fusta on es refugiaven del fred els militars que vigilaven la frontera. Pel visitant aquest lloc passaria desapercebut si no fos perquè al voltant d’aquest punt hi ha un munt de turistes curiosos i berlinesos disfressats de militars a l’espera de fotografiar-se amb els turistes.

Checkpoint Charlie al 1961
Checkpoint Charlie al 1961
2009, Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie al 2009

Aquesta entrada forma part del “viatge a Berlín de desembre de 2009”.


Tots els articles del curs: Espai

Berlín: La Topografia del Terror (seu de la Gestapo)Checkpoint Charlie de BerlínPostdamer Platz de Berlín

Bibliografia recomanada:


Idiomes disponibles: