Checkpoint Charlie de Berlín

El Checkpoint Charlie va ser el més famós dels passos fronterers del Mur de Berlín entre 1945 i 1990.
Imatge destacada

| 14/12/2009 | Darrera actualització:


Índex de continguts

El Checkpoint Charlie va ser el més famós dels passos fronterers del Mur de Berlín entre 1945 i 1990. Es trobava a la Friedrichstraße i obria el pas a la zona de control nord-americà amb la soviètica – on actualment s’uneixen els barris de Mitte i Kreuzberg. Només es permetia el seu ús a empleats militars i d’ambaixades dels aliats, estrangers, treballadors de la delegació permanent de la RFA i funcionaris de la RDA.

La denominació Charlie procedeix de l’alfabet fonètic de l’OTAN, i és la seva tercera lletra. Checkpoint Alpha era el pas d’autopista a Helmstedt, Checkpoint Bravo el pas d’autopista a Dreilinden. El Checkpoint Charlie va ser escenari de fugides espectaculars de Berlín Est, algunes especialment tràgiques com la mort de Peter Fechter, dessagnat en 1962 davant els ulls dels qui habitaven Berlín Oest. (Font: wikipedia)

Actualment d’aquest vell punt “fronterer” només queda el record de la caseta de fusta on es refugiaven del fred els militars que vigilaven la frontera. Pel visitant aquest lloc passaria desapercebut si no fos perquè al voltant d’aquest punt hi ha un munt de turistes curiosos i berlinesos disfressats de militars a l’espera de fotografiar-se amb els turistes.

Checkpoint Charlie al 1961
Checkpoint Charlie al 1961
2009, Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie al 2009

Aquesta entrada forma part del “viatge a Berlín de desembre de 2009”.


Tots els articles del curs: Història del Món Actual

Les Conferències de Pau de la Segona Guerra MundialCronologia del Món ActualLa construcció ideològica, econòmica i militar de la Guerra FredaEls enemics interiors durant la Guerra FredaEl naixement de la República ItalianaLa Constitució italiana i les eleccions de 1948Som un poble[Vídeo] Entrevista a Josep Fontana[Vídeo] Berlín després de la fi de la Segona Guerra Mundial[Llibre] Por el bien del Imperio20 anys del col·lapse de la Unió SovièticaRevolució de Vellut de 1989Checkpoint Charlie de BerlínPostdamer Platz de BerlínLa Porta de Brandenburg de Berlín

Bibliografia recomanada:


Idiomes disponibles: