[Documental] Barcelona en Tramvia el 1908

Petit documental de la Barcelona dels tramvies de començament del segle XX passant per Passeig de Gràcia, Gran de Gràcia, plaça Lesseps i República Argentina.
Image
Elliot Fernández

Elliot Fernández

És llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009) i Màster en Història del Món per la Universitat Pompeu Fabra (2011).

06/10/2008 | Darrera actualització:

Comment Sense comentaris

Book Bibliografia recomanada


Índex de continguts

S’ha recuperat un petit documental de la Barcelona de principis del segle XX, on el protagonista és un tramvia que recorre els principals carrers de la ciutat. La pel·lícula pertany a una sèrie documental sobre Barcelona dirigida per Ricardo de Baños (1884-1939).

A les imatges podem veure el recorregut d’un tramvia, filmat des de la cabina del conductor, pujant per Passeig de Gràcia, carrer Salmerón (avui Carrer Gran de Gràcia), plaça Lesseps amunt per República Argentina i finalitzant al carrer Craywinckel.

Una joia de documental per veure com era Barcelona 100 anys enrere amb els carrers plens de gent, tothom amb el seu barret i minyones a la part alta de la ciutat. Algunes de les cases que surten encara estan dempeus, d’altres el temps se les endugué.

La història del Tramvia a Barcelona. Els inicis a 1872

La primera línia de tramvia va ser inaugurada el 27 de juny de 1872 constituïda per vehicles de 2 pisos remolcats per cavalls i unia Barcelona i Gràcia des del Pla de la Boqueria passant per les Rambles, Passeig de Gràcia, carrer Gran de Gràcia fins als Josepets (actual plaça Lesseps). 3 mesos després, neix una nova línia entre la Boqueria i la Barceloneta circulant per les Rambles fins a Drassanes, a continuació desdoblament entre carrer Ample i Av. Colom, Pla de Palau i carrer major de la Barceloneta. El setembre de 1873 s’obre una nova secció fins als banys.

El 1874 entra en servei una tercera línia connectant el Port i el Poblenou, des de Pla de Palau passant per darrere del Parc de la Ciutadella, Paseo del Cementerio (avui Av. Icària), carrer Taulat fins al carrer Galceran Marquet. L’any 1875, la quarta que connecta Barcelona amb Sants via Raval per carrer del Carme/Hospital, Riera Alta/Sant Antoni Abad, Tamarit/Manso, avinguda Mistral, Paral·lel i carretera de Sants.

En pocs anys el nou sistema de transport es va anar estenent per la ciutat i pels municipis limítrofs. El 28 de febrer de 1877 obre la línia de Circumval·lació per les rondes Sant Pau, Sant Antoni i Sant Pere i el 20 de desembre es posava en servei la primera línia de tramvia operada amb màquina de vapor connectant Barcelona i Sant Andreu de Palomar. El 1878 el tramvia arriba a Sant Gervasi i 1 any després, el 1789 la línia es perllonga fins a Sarrià i es realitza un nou ramal cap a les Corts.

La construcció de les línies va ser portada a terme per diferents companyies i donà lloc a diferents amples de via. Les companyies Barcelona Tramways i Companyia General de Tramvia eren les que operaven més línies.

Text extret de la Wikipedia en català


Tots els articles del curs: Història de Catalunya (segle XX)

Bibliografia recomanada


Idiomes disponibles: