20 anys del col·lapse de la Unió Soviètica

Entre els dies 19 i 21 d'agost de 1991 Mikhaïl Gorbatxov fou retingut il·legalment a la seva casa de camp al Mar Negre, mentre que a Moscou els tancs sortien al carrer. Al darrera hi havien vuit alts càrrecs comunistes, inclòs el cap de la KGB.
Imatge destacada

| 18/08/2011 | Darrera actualització:


Índex de continguts

Entre els dies 19 i 21 d’agost de 1991 Mikhaïl Gorbatxov, President de la Unió Soviètica, fou retingut il·legalment a la seva casa de camp al Mar Negre, mentre que a Moscou els tancs sortien al carrer. Al darrere d’aquest intent de cop d’Estat hi havien vuit alts càrrecs comunistes, inclòs el cap del KGB.

Els colpistes van formar el Comitè d’Estat per la Situació d’Emergència (conegut com a GKChP) mentre que al carrer, els defensors de la legalitat instal·laven barricades al voltant de la Casa Blanca de Moscou, residència de Boris Yeltsin, Primer ministre de Rússia.

Després de tres dies de resistència, el GKChP va ser derrotat i el cop d’Estat liquidat. Malgrat el seu fracàs, el cop va significar l’inici del col·lapse de la RSS, que desapareixeria pocs mesos després, el desembre de 1991, deixant enrere 69 anys d’intensa història que van marcar l’evolució de tot el planeta.

El setmanari alemany Spiegel va entrevistar el passat dimarts a Mikhaïl Gorbatxov. L’últim líder comunista parla sobre el cop d’Estat i del paper que jugà posteriorment el qui seria el seu màxim rival polític, Yeltsin. També la BBC ha elaborat a la seva pàgina web una cronologia dels fets que van portar, el 1991, a la caiguda de l’URSS.

Boris Yeltsin i Mijaíl Gorbachov, en el Parlamento ruso, el 23 de agost de 1991. - AFP
El president rus Boris Yeltsin es dirigeix cap al president soviètic, Mikhail Gorbachev, a Moscou, el 23 d’agost de 1991, mentre que li demana que llegeixi un document durant la sessió del Parlament Rus. Gorbachev va tornar a Moscou el 22 d’agost de 1991 després que el cop d’Estat no hagués aconseguit. AFP PHOTO PIKO

A l’arxiu del programa de TV330 Minuts” hi ha diversos reportatges sobre l’era de govern de Gorbatxov. Hi destaquen:

Crèdits imatge de portada d’aquest article:

Soviet leader Mikhail Gorbachev and Boris Yeltsin talk with each other during a meeting after the failed coup d’etat in 1991. (Photo by Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images)


Tots els articles del curs: Esdeveniments

Som un poble[Vídeo] Berlín després de la fi de la Segona Guerra MundialEl setge de Leningrad (1941-1944)20 anys del col·lapse de la Unió SovièticaL'incendi que va destruir la República de Weimar

Bibliografia recomanada:


Idiomes disponibles: